← Agenda

zondag
26 sep - 31 dec

Waterlab

Project
0:00
Gratis

Droom jij ook van een buurt sauna?

... of welke andere vorm van gemeenschappelijk water kan jij bedenken?

Stel dat we water zouden beschouwen als gemeen goed, hoe ziet de gemeenschappelijke infrastructuur er dan uit en welke rol kan een culturele plek hierin spelen? Waterlab zoekt het uit!

Van waar dit idee?

Tijdens de werkzaamheden in Timelab kwam een verplichte sanering op ons pad. Dit bood de opportuinteit om het hele rioleringstelsel en waterrecuperatie systeem aan te pakken. Met een dak van 700 m2 kan je al gauw 40.000 liter water stockeren. We gingen we in gesprek met Farys. Als waterproducent onderzoekt deze intercommunale manieren van water gebruik. Samen vatten we het plan op om water als commons te gaan ontwikkelen in de buurt Dampoort - Campo Santo, Gent. 

De waterarena van VITO/VLAKWA stelt als doel om drinkwater enkel als drinkwater te gaan gebruiken. We besloten samen te werken.

Ons doel

Waterlab wil geen exclusieve toegang tot duur water en geen restricties op watergebruik. Waterlab will de soorten water meer gaan diferentiëren zonder een te hoge inspanning door de gebruiker. Meer soorten water dus, die je gebruikt naar gelang de behoefte. We zien een belangrijke rol weggelegd voor de culturele plek die al sterk ingebed is in de stad en buurt en die naast een cultureel programma ook een rol kan spelen in het onderzoek en aanbod van 'resources'. 

Hoe gaan we te werk?

We hebben inzicht nodig in het huidige gebruik en context van waterverbruik in de stad, in onze wijk van 600 woningen en ongeveer 1500 bewoners. Vervolgens verzamelen we informatie en kennis over water en alles wat hiermee te maken heeft. Welke technieken van zuiveren bestaan er? Hoe kan water op een veilige en legale manier van eigenaar veranderen? Wat is drinkbaar water en welke andere soorten bestaan er? We doen dit onderzoek in nauwe samenwerking met de bewoners uit onze buurt. Voor dit traject werken we samen met Together we Coop, Farys, VITO en Biztory.

Alle informatie en data analyse wordt gebundeld in het wonderwaterlab waar bewoners en bezoekers terecht met vragen en nieuwe kennis. 

Vervolgens gaan we samen met kunstenaars, wetenschappers, burgers, onderzoekers, overheid en ondernemers concrete projecten uitwerken waarin we gemeenschappelijk water gebruiken en gaan we het debat aan over publieke voorzieningen en toegang tot water.

Wil je meer weten?

Zet alvast 26 september in de agenda voor het grote waterfeest in de buurt en hou website en sociale media in het oog voor updates!

team

  •  Eefje Cottenier
  •  Bart De Gusseme
  •  Yves De Weerdt